גירושים הם לעתים רחוקות קלים, ומעטים מאוד מסתיימים באפס מחלוקות על נכסים גדולים. ברוב מערכות היחסים, הנכסים המשותפים הגדולים ביותר קשורים לנדל"ן. בין אם מדובר בבית הזוגי או בנכס להשקעה, אלו שעוברים גירושין רוצים לעתים קרובות לדעת, "מה קורה לנדל"ן בגירושין?
תאריך רכישת נכס ושימוש במהלך הנישואין
החלק הגדול ביותר בניתוח של מה שקורה לנדל"ן לאחר גירושין הוא מתי הנכס נרכש. אם אחד הצדדים רכש את הנכס לפני הנישואין, הוא עשוי להיחשב כנכס טרום נישואין השייך אך ורק לאותו בן זוג. עם זאת, אם הרכוש שימש כבית בו התגוררו בני הזוג בעודם נשואים, או כמקור הכנסה זוגית, ייתכן שהרכוש הוסב לנכס זוגי בכפוף לחלוקה שוויונית בין שני בני הזוג.
הדבר נכון גם בהיעדר הסכם ממון טרם הנישואין. החוכמה היא שהנכס חייב להישאר אך ורק לטובת בן הזוג הבעלים. אם אותו בן זוג יתחיל לחלוק את השימוש וההנאה בנכס (או בתמורה שמקורה בנכס, כגון הפקדתם בחשבון בנק משותף), עניין הבעלות הבודד עשוי להתפרק.
נכס שנרכש לאחר נישואין, או המשמש למטרות זוגיות (כמו לשמש כבית בו גרו בני הזוג) הוא בדרך כלל נכס של שני השותפים והאינטרס בנכס חייב להתפצל בצורה הוגנת (כלומר, "בשוויון" ) בין הצדדים.
איך להתמודד עם בית בלי ריב?
אם שני הצדדים לגירושין עדיין מתגוררים יחד ורוצים הפסקה נקייה, מהירה ופשוטה, מכירת נכס היא רעיון מצוין. הסוגיה היחידה תהיה אופן חלוקת התמורה בין בני הזוג, ולמרבה הצער, סוגיה זו לבדה יכולה להיות שנויה במחלוקת. אם הצדדים יכולים להסכים מראש, הם עשויים להימנע מכאבי ראש ניכרים בעת מכירת הנכס. לחילופין, מתן משא ומתן דרך עורכי הדין או שכירת מתווך עשויות להיות דרכים אחרות לקבוע חלוקה נאותה של המזומנים מהמכירה. אם כל השאר לא יצליח, השופט העומד בראש התיק יקבע החלטה על סמך עובדה וחוק, אבל זה מסיר את יכולתם של הצדדים להגיע להסדר טוב יותר בינם לבין עצמם ועלול בסופו של דבר להשאיר את שני הצדדים לא מרוצים מהתוצאה.
פילוסופיה נפוצה בקביעה מי צריך לקבל כמה ממכירת בית או נכס אחר היא לבדוק כמה כל אחד מבני הזוג תרם לנכס. לדוגמה, אם צד אחד תרם 60 אחוז מהמזומן בעת הרכישה, ובהמשך שילם 40 אחוז עבור התשלומים על ההלוואה, זו תהיה תרומתו היחסית לנכס. זה יכול להוביל לנתון שניתן לכמת אותו ניתן להשוות למספר דומה שהפיק בן הזוג השני. כאשר הצדדים מבינים את האחוז היחסי מהערך הכולל שכל אחד תרם, הם יכולים לחלק את תמורת המכירה בהתאם.
מה קורה אם שני הצדדים רוצים את הבית?
כאשר בני זוג לשעבר רוצים לשמור על נכס, בין אם מתוך צורך כלכלי ובין אם מתוך חרדה, הדברים יכולים להיות הרבה יותר מסובכים. אם הצד השני מוכן להתרחק מהבעלות, מי שנשאר יכול פשוט "לקנות" את האינטרס של השני בנכס. הדבר מחייב גם את בן הזוג העוזב להסיר מכל שטרות, משכנתא או זכויות או חובות אחרות על הנכס.
מנגד, אם שני הצדדים רוצים לשמור על החזקה בנכס, יש להכריע בעניין על ידי שופט. לעתים קרובות, הבעלות תוענק לצד אחד במחיר של נכסים מסוימים אחרים שאולי הצד רצה לשמור. כך אף אחד מהצדדים לא מרוויח יותר מהגירושין מהשני. עם זאת, משמעות הדבר היא גם להקריב דברים אחרים שבן הזוג השומר על הרכוש היה רוצה לשמור. לפיכך, עדיף בדרך כלל, גם בנסיבות שנויות במחלוקת, לנסות לפתור מחלוקות על בעלות על נכס בדרכי נועם ולא על ידי פנייה לבית המשפט.
לסיכום, דבר אחד צריך להיות ברור: תהליך חלוקת רכוש מקרקעין בין בני זוג לשעבר עלול להיות מסובך ועתיר סכנה. מסיבה זו, יהיה זה חכם לשכור עורך דין גירושין מוסמך ומנוסה שיעזור במשא ומתן על פתרון מתאים או בהעברת התיק לבית המשפט כדי להגן בצורה הטובה ביותר על האינטרסים שלך.