הצהרת הון היא אחד הכלים המשמעותיים של רשות המיסים לאיתור בעלי עסקים, חברות וארגונים אשר פועלים בניגוד לחוק לצמצום חבות המס שלהם.
במאמר זה אציג את החשיבות של הצהרת הון ומהם הפרמטרים שכדאי להקפיד עליהם בעת הגשת הטופס לרשויות המס בישראל.
משרד עו"ד חן טיגר עוסק בייעוץ, ליווי וייצוג משפטי בעסקאות מכר מקרקעין תוך הקפדה על כלל שיקולי המס הכרוכים בעסקה. הניסיון הרב שצברנו, מאפשר לנו להעניק לך פתרונות חוקיים, יצירתיים מותאמים אישית לצמצום חבות המס הצפויה לך. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ללא כל התחייבות מצידך, ניתן ליצור עימנו קשר ב –072-3977151 ונשמח לעמוד לרשותך.
מהי הצהרת הון?
הצהרת הון היא דו"ח אשר מרכז את כלל הנכסים הכלכליים, מצבת ההכנסות וההוצאות של הנישום (אדם פרטי, עוסק פטור, עוסק מורשה או חברה בע"מ).
בניגוד לדו"חות שנתיים אשר בעל העסק נדרש להגיש מידי שנה, הצהרת הון מוגשת רק בעת דרישה של רשות המיסים. לרוב, הצהרת ההון הראשונה תתבצע בסמוך למועד הקמת העסק, כאשר בכל מספר שנים רשויות המס ידרשו הגשה מחודשת של הצהרת ההון במטרה לבצע השוואה בין ההצהרות ואיתור חריגות אשר מצביעות על תשלומי מס בחסר.
איך למלא הצהרת הון מדויקת בלי להסתבך עם רשויות המס?
חשוב לציין כי טרם הגשת הצהרת ההון לרשויות המס, מומלץ בחום להיעזר ברואה החשבון אשר יוכל לתרום מהניסיון, הידע והמומחיות שלו מול רשויות המס בישראל – מילוי עצמאי של הצהרת ההון יכול להוביל לטעויות, קנסות מנהליים ובמקרים קיצוניים גם לכתב אישום פלילי בגינו עתידו של הנישום יכול להיות בסכנה.
באופן כללי, בעת מילוי הצהרת ההון שלך, מומלץ לשים לב לפרמטרים הבאים:
- שקיפות – בעת מילוי ההצהרה, מומלץ להקפיד על שקיפות מלאה אשר תציג את כלל מקורות ההכנסה של האדם החל מהכנסה מעבודה ועד הכנסה מהשקעות בנדל"ן, ביטקוין או מניות.
- תיעוד – בעת מילוי ההצהרה, מומלץ לבדוק כי לכל הכנסה או הוצאה בעסק, ישנו תיעוד מסודר אשר במידת הצורך ניתן להעביר לרשויות המס.
- תא משפחתי – הצהרת ההון מתייחסת לא רק לבעל העסק אלא גם לתא המשפחתי שלו, כך שמומלץ לציין את כלל הנכסים של כלל המשפחה.
- מתנות – מתנות בין בני משפחה הן לגיטימיות, אך זוכות לחשדנות בריאה של פקידי מס הכנסה. לכן, מומלץ לבצע העברות כספים בין בני המשפחה בצורה פורמלית דרך המערכת הבנקאית, כך שיהיה תיעוד מלאה של העברה מחשבון הבנק של נותן המתנה לחשבון הבנק של מקבל המתנה.
- השוואה להצהרות הון קודמות – אם כבר יצא לך למלא הצהרת הון בעבר, מומלץ לבצע השוואה, התאמה ודיוק של הצהרת ההון החדשה להצהרות ההון הקודמות במטרה לאתר הפרשי הון בלתי מוסברים.
לסיכום, לא משנה אם מדובר בהצהרת הון ראשונה, שניה, שלישית או רביעית – הקפדה על שקיפות, תיעוד נאמן למקור ודיוק היא בגדר חובה. טרם חתימה על הצהרת הון, מומלץ בחום להיעזר ברואה חשבון אשר יוכל לבדוק את הנתונים הכלכליים, לאתר בעיות ומוקשים אשר יכולים לסכן אותך בעתיד.