על פי פסיקת בתי הדין לעבודה, מעסיק אשר מעוניין לשנות את תנאי העסקתו של עובד או לסיים את העסקתו של עובד, מחויב להעניק לעובד אפשרות להשמיע את טענותיו בנושא על ידי קיום של שימוע מקדים.
לעיתים קרובות, שימוע לפני פיטורים מהעבודה הוא אירוע טראומתי, טעון ואמוציונלי הן עבור העובד שצפוי לאבד את מקום עבודתו והן עבור המעסיק.
במאמר זה אציג מספר טיפים שיעזרו לך להתכונן בצורה נכונה, טובה ומקצועית יותר לשימוע העתידי.
איך להתכונן לקראת שימוע לקראת פיטורים מהעבודה?
בעיני החוק, שימוע לפני פיטורים הוא אינו עניין פורמלי בלבד.
אם קיבלת זימון לשימוע לקראת פיטורים מהעבודה, הנה 5 טיפים שיעזרו לך להשפיע על התוצאה הסופית:
- זמן היערכות סביר – על פי חוק, אם קיבלת זימון לשימוע מהיום להיום או מהיום למחר, מדובר על זמן קצר ובלתי סביר. במקרים אלה, מומלץ לדחות את השימוע ולנצל את פרק הזמן לגיבוש הראיות שיתמכו בטיעונים שלך או להתייעצות עם עו"ד דיני עבודה בעניין.
- נימוקי המעסיק – אם קיבלת זימון לשימוע בכתב הוא חייב לכלול את נימוקי המעסיק להליך הפיטורים. אם הנימוקים הם כלליים מידי, יש לעובד את האפשרות לבקש הבהרות ודוגמאות שאותן הוא יוכל לפרק ולהרכיב במהלך השימוע.
- משובים והערכות – לרוב, ארגונים, חברות ועסקים גדולים נוטים לבצע משובים והערכות עובד תקופתיות. טרם השימוע, ניתן לבקש את המשובים והערכות אשר רלוונטיות לעובד. אם המסמכים יצביעו על שביעות רצון חיובית של המעסיק או הלקוחות, הדבר יכול לסייע לעובד להוכיח את טענותיו מול המעסיק.
- הכנה מוקדמת לשימוע – לאחר שהבנת מהם הנימוקים של המעסיק והראיות שעומדות לרשותך, זה הזמן להתכונן בצורה נכונה לשימוע. לעיתים קרובות, השימוע הוא מעמד מלחיץ, כך שמומלץ להעלות את הטענות על הכתב, לקחת אחריות על טעויות (אם היו) ולהוביל את השימוע לכיוון הנכון מבחינתך. כחלק מתהליך ההכנה, מומלץ בחום לשכור את שירותיו של עו"ד דיני עבודה אשר יוכל לנתח את הסיטואציה בעיניים משפטיות ולהעניק ייעוץ נקודתי אשר מתבסס על ידע מצטבר בתחום.
- תיעוד השימוע בזמן אמת – על פי חוק, יש לתעד את השימוע בזמן אמת על ידי כתיבת פרוטוקול שנערך על ידי אחד המשתתפים או באמצעות הקלטת וידאו. אם מדובר על פרוטוקול כתוב, מומלץ לבדוק כי הפרוטוקול משקף את רוח הדברים שבאמת נאמרו בשימוע.
לסיכום, בסופו של יום, חובת השימוע נולדה על מנת לאפשר לעובד להשמיע את טענותיו וכפועל יוצא מכך להעניק לעובד הזדמנות לשכנע את המעסיק כי יש לאפשר לו להמשיך לעבוד במקום העבודה.